Episode Guide

Episode Guide

Daniel AnthonyKanaka Maoli, Hawaii, USA

Da Daniel Anthony bad om at tage sin kørselstest på det indfødte hawaiisiske sprog, blev han nægtet og fortalte at tale engelsk. Dette var ikke første gang, Daniel havde været i modstrid med embedsmænd i at anmode om respekt for traditionelle hawaiiske forhold. Den utrolige 35-årige fik opmærksomheden fra statens sundhedsafdeling for at bruge traditionelle træbrædder og stenpund, når man skabte en virksomhed traditionelle indfødte hawaiiske poi. Dette er historien om en iværksætter og aktivist for Kanaka-folkene.

Dette er historien om en ung chilensk Mapuche rap-gruppe, der finder helbredelse gennem musik og tager fat på den tragiske arv af livet under en diktator. Wechekeche i Trawn, der betyder ‘unge sammen’, smelter deres musikalske arv med moderne bybjælker i et forsøg på at holde deres gamle urfolkskultur levende. Historielærer Axel Paillafilu og andre grundlæggere fra Santiago, oprettet organisationen i 2005. De håber, at de ved at blande deres forfædre ‘musik med moderne bystil (reggae ton, hip hop, ska, rock, cumbia) vil appellere til yngre generation, vække deres folks ånd og gøre Mapudunguns sprog kendt for dem, der ikke taler det.

Prospero Torres og Catalina RascnTarahumara mennesker, Mexico

Isoleret af nogle af de mest vilde terræn i Amerika, er dette historien om, hvordan den tilbagestående Tarahumara fortsætter med at øve de løbende teknikker, der tillader dem at køre hundreder af miles uden hvile. De løb traditionelt barfodet over lange afstande som en Moncler Outlet ceremoniel praksis og konkurrencedygtigt. Disse løb kan vare fra et par timer til et par dage uden en pause. I denne episode fortæller vi historien om Catalina Rascn og Prospero Torres ‘arbejde for at holde den løbende folks traditionelle mening og åndelige livlighed levende.

Taguide PicaneraiAyoreo folk, Paraguay

Dette er historien om Taguide Picanerai, søn af en Ayoreo-chef, der er på mission for at beskytte rettighederne for hans fars folk, en gruppe, der stadigvæk lever i kontakt med frivillig isolation. Ayoreo er de oprindelige folk i Gran Chaco og består af ca. 5.600 medlemmer, der hovedsageligt lever i tæt, skummende skov i Paraguay og Bolivia. Siden deres første kontakt med hvide mennesker i 1940’erne har de lidt løbende invasioner, og mange er blevet tvunget til at opgive deres hjem på grund af skovrydning.

Tejido de ComunicacinNASA mennesker, Colombia

Dette er historien om et kommunikationsnetværk og dets bestræbelser på at overbygge kommunikationsgabet hos Paez-folkene, også kendt som Nasa, der bor i det sydvestlige højland Colombia. På Tejido de Comunicacin producerer Alex Bilordo, Constanza Cuetia og Gearo Trochez radio-, print-, web-, video- og offentlige fællesskabspræsentationer for at informere samfund om problemer, der påvirker Nasa. Dette er vigtigt for traditionelle sammenkomster, hvor lokalsamfund diskuterer og debatterer spørgsmål for at træffe velinformerede beslutninger.

Dette er historien om Zenn Gomel Apaza, en Quechua-agronomiker, der fortaler anvendelsen af ​​gamle evner til at forbedre de andeanske landbrugsgrupper ‘afgrødeudbytter og sikre variation. De fleste Quechua lever i Andean Altiplano og stole på subsistens landbrug. Efter at have afsluttet universitetsstudier i agronomi og kom tilbage til sin hjemby i de peruanske Andes, indså han, Billige Moncler DunJakke at de moderne landbrugsmetoder, han havde studeret, ikke matchede virkeligheden ved Altiplano og ofte resulterede i mislykkede afgrøder, udarmede jordbund og dysfunktionelle samfund.

Tania Pariona TarquiQuechua, Peru

Peru er fanget i en bølge af miljøkonflikter, da udvindingsindustrien overtager land, der betragtes som traditionelt oprindeligt territorium. Den seneste modstand mod logning og minedrift i hele landet resulterede i, at mange indianske aktivister og miljøforsvarere døde. Blandt de modige nok til at kæmpe for indfødte samfunds levebrød er Tania Pariona Tarqui. I denne episode følger vi situationen for en ung Quechua kvinde, der med succes har brugt uddannelse med traditionel viden til at kæmpe for oprindelige folks rettigheder.

Eriberto Benedicto GualingaSarayaku, Ecuador

Bor i den centrale Ecuadorian Amazon, omfatter Sarayaku samfund omkring 1.200 urfolk, der praler med en af ​​de mest succesrige historier om at forsvare deres jord fra ressourceudvinding. Sidste år markerede et nyt kapitel i deres historie; efter over et årti af ubarmhjertig kamp for anerkendelse af års menneskerettighedskrænkelser modtog sarayaku en officiel undskyldning fra staten. Gennem linsen i denne episode s champion Eriberto vil vi bevidne de vidtrækkende virkninger af de ødelæggende og uretfærdige aktiviteter på hans folks territorium og lære, hvordan Sarayaku stiger op sammen for at afvise udviklingen af ​​olieaktiviteter i deres samfund.

Felipe GomezAjq ‘Ij Maya K’ iche, Guatemala

Dette er historien Felipe Gomez, en spirituel guide og leder af den mayaiske alliance Oxlaljuj Ajpop. Hans mission: at kæmpe for inddrivelse af Maya-hellige steder for oprindelige folk gennem implementeringen af ​​’de oprindelige folkeslags lov’ en lov til at give indfødte samfund ret til at styre deres hellige steder. Staten og virksomhederne udpeger dog mange hellige steder i Guatemala-højlandet, fordi de findes i områder, der er markeret til vejarbejde, boliger, turisme eller bevaring. Hvad mere er, som turister flokker for at besøge forskellige steder, kan Maya præster og helbreder ofte nægtes adgang fra regeringen.

Bridget TolleyAlgonquin, Ontario, Canada

Den 5. oktober 2001 tog Bridget Tolleys liv en drastisk tur, da hendes mor, Gladys Tolley, blev slået og dræbt af en Suret du Qubec-politistyrker på en tovejskørsel i nærheden af ​​hendes hjem. Da hun søger retfærdighed for sin mor hun til gengæld inspirerer andre familier til at udtale sig mod den systematiske vold mod aboriginale kvinder. Denne Algonquin-bedstemor på fem er også grundlæggeren af ​​søstre i ånd en græsrodsbevægelse for at øge offentlighedens bevidsthed om spørgsmålet om myrdede og savnede urfolkskvinder. Den årlige begivenhed afholdes den 4. oktober med over 200 lokalsamfund på tværs af Canada.

Mike Doucette Mi ‘kmaq, Nova Scotia, Canada

Pakesso vender tilbage med Mike i Nova Scotia, en spirituel healer, der vendte sig til traditionelle helbredende metoder i hans kamp mod alkoholisme og kræft. I et forsøg på at afhjælpe indfødte samfund af de sociale problemer, de er ramt af, arbejder Mike sammen med ældgamle samfund for at organisere svetteindgivere og opmuntre folk til at omfavne Mi kmaq-kulturen og ceremonierne. Denne episode udforsker en mands utrolige situation for at vinde tilbage hans folks fysiske, følelsesmæssige og åndelige velbefindende.

Klee Benally Dine (Navajo), Arizona, USA

Klee Benally (Din / Russisk Polsk) blev født i Tuba City på Din (Navajo) Nation og bor for tiden i Flagstaff, Arizona. Han er oprindeligt fra Black Mesa og har for det meste af sit liv været på frontlinjen i kamp for at beskytte indfødte hellige lande. Han er en tværfaglig kunstner og kæmper i alle aspekter af sit arbejde for en livlig og sund verden. Han arbejder med ungdom og bruger kunst til at hjælpe dem med at omdefinere deres eget image i mainstream media. ‘koloniale system’) kan fastsættes, men bør (og vil blive) knust i stykker.